tirsdag 14. desember 2010

1.Opplysningtiden kalles opplysningstiden fordi det skjedde utrolig mye innen vitenskap, filosofi, politikk og kultur. I denne perioden ble mange av grunnprinsippene når det gjelder mennsekserettigheter dannet.
2. Et hovedtrekk var at menneskene begynte å tro på naturvitenskaplige teorier og kunnskaper som erstattet religionen.
3. Fordi de var en kjempe informasjonstrøm av filosofi, politikk og kultur. Dette dannet "en ring av kunnskap", altså en encyklopedien.
4. Ja noen tanker henger fortsatt igjen i dag. Wikipedia er jo et klart bevis på dette.

fredag 3. desember 2010

Fagdag i Norsk- Hamlet på Nynorsk


Spørsmålet er å vere eller ikkje: Om det gjer meir storsinnet å tåle ein hardhendt kasta til skjebne og pilregn, enn å ta til våpen mot eit hav av sorger, og slokke dei i trass. Å sove, døy meir er det ikkje, seie at søvnen sløkte kvar hjertesorg og tusen ristingar som kroppen arvar- ja, en død vel verd å drøyme om; å sove, døy. Å sove kanskje drøyme. Det er haka; for draumane til døden følgjer søvnen til døden når vi har snodd oss ut av skinna til livet, og derfor stoppar vi. Vi tenkjer og får eit langt liv i elendigheit. For kven kan tole prylen i verda og spott, trykkane til tyrannar og arrogant forakt, ein kjærleik som blir hånt rettsleg sommel, betente embetsmenn og alle spark som avskum langar ut mot han som tiar viss regnskapet kan slettes, gjerast opp med ein sløv dolk? Kven gadd å bere lasta å slite livet ut med pust og pes viss ikkje angst for noko etter døden, eit ukjent land som ingen reisande kan vende heim frå, lamslo viljen vår, og gjorde at vi vel dagens nød og ikkje flyktar til den ukjende? Medvitet gjer alle til kujonar; og dermed vil den resolutte gløden lett bleikne under tanken sin gustne skinn og verksemder som har kraft og meining vil bøye av og missa kravet på å bli kalla handling. - Roleg no, min vene og deilege Ofelia. - Husk å be for alle syndene mine.