tirsdag 22. mars 2011

Oppgaver til "mig selv" s.388

1. Wergeland motbeviser dette ved å skrive om hvordan han gleder seg over naturen og glemmer både venner, fiender, fattigdom og rikdom. Han prøver å motbevise morgenbladet, og at han ikke er sint, ved å si at man ikke kan være sint, når man kan nyte vår vakre natur.
2.
3. "Den djevel. Brysten har et leende hjerte under sin rolighed. Ve eders matte fingre, at I ikke kunne få fat på det".
4.

mandag 14. mars 2011

Det første haandtryk

1. Den beskriver Wergelands første håndtryk med "Stellaen" sin.
2.

tirsdag 8. mars 2011

Henrik Wergeland

Henrik Wergeland var kanskje norges beste forfatter. Men han var også noe mer. Han var en drømmende filosof, en nyskaper, et geni. Han stod for rettferdighet, uansett hvem du var og hvor du kom fra. Han kjempet for frihet og selvstendighet, innenlands og langt utenfor Norges grenser. Han ville (indirekte, tror jeg) ha en literær revolusjon også. Han var opptatt av at Norge skulle gå sin egen vei, og finne seg selv som nasjon. Han kjempet også for at grunnlov §2 skulle fjernes. Den sa at jesuittene(monkeorden) og jøder ikke fikk lov å komme inn i Norge. Det var fordi de ikke skulle få sjansen til å misjonere, siden den lutherske kristendommen stod sterkt i Norge.

Jeg er enig i at han og andre har hatt stor påvirkning på ettertiden. Fordi de skapte en slags revolusjon. Wergeland var viktig i den forstand at han gå nordmenn et annet syn på ting. Han etterlatte seg en litteratur arv og var med på å forme Norge.

Henrik Wergelands viktigste verk:
-Skabelsen, Mennesket og Messias
-Den prægtigklædte Sommerfugl
-en liden venlig Flok
-Til min Gyldenlak
-Den smukke Familie

http://www.snl.no/Henrik_Wergeland
http://www.skoleforum.com/stiler/biografi/det.aspx?id=4971
http://newth.net/grotten/grotten-wergeland-biografi.html
http://www.dagbladet.no/wergeland/

mandag 7. mars 2011

Tøm teksten s.154

3. a) Følelser får stor betydning, nasjonal identitet, orginalitet står høyt, platon.
b) Industriel revolusjon, kulturlivsendring, forbedret levestandard, nasjonalfølelsen vokste.
4. "Sturm og drang" betyr storm og følelser. De var også en ungdomsbevegelse på 1770-tallet. "Førromantikk" var perioden på 1700-tallet. Den ble kalt dette fordi, de i ettertid mente den ekte romantikken(på 1800-tallet)var der disse tankene ble videreført.
8. På 1800-tallet malte mange kunstnere naturbilder. Komposisjonen, malemåte, stemningen og idégrunnlaget skulle gi et preg av nasjonal følelse.