torsdag 1. desember 2011

Knut Hamsun

3)
Filmen befinner seg i en liten bygd på Nordlandskysten. Der er det handelsmannen Mack som styrer. Han driver en landhandel og fikselimfabrikk og skaffer arbeid for de fleste i bygda. Likevel sliter han med pengeproblemer. Han lover derfor bort datteren sin til en dansk kaptein som skal frakte varene hans ut i Europa, og da øke omsetningen betydelig.

Vår hovedperson er telegrafisten Ove Rolandsen. Han er en oppfinner og romantiker som havner i seng med nesten alle kvinnene i bygda. Han blir forelsket i datteren til Mack, som er lovet bort til kapteinen.

En ny prest kommer til byen som bygda er veldig skeptiske til presten. En dag holder kirken på å brenne ned, men Rolandsen redder dagen. Kirketjeneren får skylden og sparken. Samtidig blir det stjålet 200 riksdaler fra Mack samt hans livsforsikring.

Rolandsen har funnet opp et nytt fiskelim som skal funke bedre enn det gamle. Han vil sende testprøver til tyskland, men det koster 400 riksdaler, noe han ikke har. Derfor melder han seg som tyven, og får 400 riksdaler, men blir også ”hatet” av noen. Han får svar etter en måned fra Hamburg som vil kjøpe limet. Rolandsen skjønner hvor mye det er verdt og tilbyr Mack et partnerskap, noe Mack ikke vil godta i begynnelsen, men godtar etter hvert. Rolandsen blir mye bedre kjent med datteren til Mack, Elise. De blir forelsket og Elise skjønner at hun vil ha han på slutten.

Svermerne er annerledes enn mange andre og mer kjente bøker. Den er ikke så psykisk dyp, som er et typisk kjennetegn på andre Hamsun bøker. I denne boka har ikke Hamsun skrevet for å få fram et typisk samfunnspoeng, men mer for å få fram litt lett humor og drømme seg litt tilbake til sitt hjemsted i Nordland. Dette er i en periode som Hamsun er svært glad og fornøyd, og drømmer seg tilbake til Nordland. Svermerne ble skrevet i 1904 som var midt i livet til Hamsun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar