tirsdag 14. desember 2010

1.Opplysningtiden kalles opplysningstiden fordi det skjedde utrolig mye innen vitenskap, filosofi, politikk og kultur. I denne perioden ble mange av grunnprinsippene når det gjelder mennsekserettigheter dannet.
2. Et hovedtrekk var at menneskene begynte å tro på naturvitenskaplige teorier og kunnskaper som erstattet religionen.
3. Fordi de var en kjempe informasjonstrøm av filosofi, politikk og kultur. Dette dannet "en ring av kunnskap", altså en encyklopedien.
4. Ja noen tanker henger fortsatt igjen i dag. Wikipedia er jo et klart bevis på dette.

fredag 3. desember 2010

Fagdag i Norsk- Hamlet på Nynorsk


Spørsmålet er å vere eller ikkje: Om det gjer meir storsinnet å tåle ein hardhendt kasta til skjebne og pilregn, enn å ta til våpen mot eit hav av sorger, og slokke dei i trass. Å sove, døy meir er det ikkje, seie at søvnen sløkte kvar hjertesorg og tusen ristingar som kroppen arvar- ja, en død vel verd å drøyme om; å sove, døy. Å sove kanskje drøyme. Det er haka; for draumane til døden følgjer søvnen til døden når vi har snodd oss ut av skinna til livet, og derfor stoppar vi. Vi tenkjer og får eit langt liv i elendigheit. For kven kan tole prylen i verda og spott, trykkane til tyrannar og arrogant forakt, ein kjærleik som blir hånt rettsleg sommel, betente embetsmenn og alle spark som avskum langar ut mot han som tiar viss regnskapet kan slettes, gjerast opp med ein sløv dolk? Kven gadd å bere lasta å slite livet ut med pust og pes viss ikkje angst for noko etter døden, eit ukjent land som ingen reisande kan vende heim frå, lamslo viljen vår, og gjorde at vi vel dagens nød og ikkje flyktar til den ukjende? Medvitet gjer alle til kujonar; og dermed vil den resolutte gløden lett bleikne under tanken sin gustne skinn og verksemder som har kraft og meining vil bøye av og missa kravet på å bli kalla handling. - Roleg no, min vene og deilege Ofelia. - Husk å be for alle syndene mine.

mandag 29. november 2010

Språklige forhold 1350-1600

1) De store forandringene skjedde på grunn av etableringen av det Danske skriftspråket. Etter svartedauen, var det få folk igjen og det norrøne språket ble tynnet ut. Når da folk kjapt begynte å skrive(dansk), og kirken begynte å skrive dansk, tok dette over.
a)Vikingene brukte kasus og hadde en helt annen utale enn oss i dag. En nordmann på 1600-tallet derimot, snakker tilnærmet likt det vi snakker i dag +-.
b)Det Danske skriftspråket tok over for det norønne språket på grunn av Kalmarunionen. Da Danmark, Norge og Sverige gikk inn i en union. Norge hadde dansk skriftspråk helt til 1907.
c) Reformasjonen fikk stor betydning for Norge, fordi da Norge fortsatt var under Danmnark, bestemte danske kongen seg for å innføre protestantisk isteden. Da måtte også Norge ha protestantisk. Gjennom boktrykkerkunsten kom biblen ut til almenheten.

mandag 25. oktober 2010

Om filmen

Eg synast filmen var spesiell og kanskje mykje lærrik. Dette var ein soga som er fra 800-900-tallet. Vi lever idag i år 2010, meir enn 1000 år etter. Kanskje sogaer berre ikkje høver for oss i dag. Dette var iallefall ikkje ein Hollywood film, men eg likte delar av den.

Gisle Surson soga

Gisle Surson soga er ein typisk soga fordi det har manndsideal, ære er sat høyt, blodhevn er ein plikt, skjebnetro, treller og treller er mindre sentrale. Ein sagohelt skal vere, Sterk, heltemodig, og te seg som ein viking. Gisle Surson er ikkje ein moderne fordi han ikkje har superkrefter. Aud er ein viktig person i Gisle Surson saga, og ikke minst ein sterk kvinneskikkelse. Hun er mild, god, klok og evig trofast mot Gisle.
Eit godt døme er på sluten av forteljingen, når Øyolv Grå kom til Aud og tilbyr henne tre hundre sølvpenger hvis hun fortelje ham hvor Gisle er. Aud later først som om hun tek imot tilbudet, men så slenger hun pungen med sølvpenger i nasen på Øyolv og seie:

”Korleis trur du at eg ville gi mannen min i hendene på deg, ditt illmenne.”

tirsdag 21. september 2010

1. Middelalderen kalles også mellomalderen og er ganske enkelt et navn for tiden mellom antikken og rennesanesen.
2. Ridderdikningen, lærde tekster om historie, filosofi og vitenskap, ikke-religiøs høvisk litteratur, den norrøne litteraturen.
3. Høvisk litteratur (av tysk höfisch, «hoff-») er diktning som er knytta til aristokratisk ideologi og kultur under en føydal samfunnsordning i europeisk middelalder.
4. I helvete ser Dante sjeler som blir straffet for å ha gjort noen av dødssyndene. Jo lenger inn i Helvete han kommer jo verre blir straffene, og innerst i jordskorpen sitter Satan fastfrosset. I Himmelen går han gjennom Peter sin port og kommer til skjærsilden der sjelene blir renset for forskjellige lidelser. Når sjelen er ren nok kan den komme inn i Himmelen. I Paradiset løftes de rene sjelene opp gjennom ni himler, før de møter Gud og kjærligheten i den tiende.
5. Følelser får større betydning og fortelleren holder med de to elskede.
6. Følelser får større betydning og fortelleren holder med de to elskede.
7. Den norrøne litteraturen ble skrevet på 1100-1200 tallet.
8. Sagaene er konsentrert om konflikter og dramatiske hendelser, og striden dreier seg ofte om ære, makt og kjærlighet.
9. Skaldene kunne enten kalle ting ved deres rette navn, eller bruke heiti(poetiske ord), eller bruke en spesiell type rebusaktig språkbilder som kalles kenning.
10. Skaldekvadene var en litt pyntet versjon av begivenheter de var vitne til. Dikt far Edda.
11. Yngre Edda er en lærebok i gammelt skaldskap og norrøn mytologi.

tirsdag 7. september 2010

Hunden som speilet seg(redusert form)

Hunden hadde akkurat fått tak i et kjøttstykke og begynte å gå. Da hunden kom til en bro så han en annen hund i vannet, helt like han selv, også med et kjøttstykke. Han prøvde å ta spise kjøttstykket til den andre hunden, men det kom bare ringer i vannet og kjøttstykket hans var også borte.

Slik går det. Den som er grisk, narrer ofte seg selv.

mandag 6. september 2010

Hunden som speilet seg(utvidet form)

Hunden hadde akkurat sjtålet et ferskt, fint og stort stykke med svinekjøtt. Da Han var ferdig med å undersøke og smake på kjøttstykket, la han i vei mot den store vide verden. Et sted på veien kom han til ei smal bro. "En sånn har jeg aldri gått over før", tenkte hunden. Midt på broen så han ned mot vannet, og så et stort og fint bilde av en hund.

Har du sett på maken! sa hunden til seg selv. Der står det en hund prikk lik meg. Og den har også et fint stykke kjøtt i gapet. Hvis jeg tar den har jeg plutselig to kjøttstykker, tenkte hunden. Jeg tror at den kjøttbiten er enda større enn min også. Nå skal jeg ta den!

Hunden slapp det fine svinekjøttet for å glefse etter det som den andre hunden hadde i kjeften. Men da kjøttbiten falt i vannet, ble den glatte overflata kruset, og dermed var den andre hunden borte. Han hadde blitt lurt! Den andre hunden hadde stukket av med kjøttstykket hans, og etterlatt seg en ring i vannet.

Slik går det. Den som er grisk, narrer ofte seg selv.

tirsdag 18. mai 2010

Diskriminering

Denne filmen handler om ei jente som bor i USA, langt fra hjemlandet, Island. Hun føler seg annderledes fordi hun liker jenter. Når hun reiser en tur hjem, tørr hun ikke fortelle foreldrene om det. Da familien samles til morfaren sitt 70 års lag, føler hun seg ukomfortabel når alle snakker om hvilke kjekke gutter som kunne passet til henne. Da morfaren åpenlyst sier han er homofil, og håper alle vil akseptere dette. Kata føler seg plutselig ikke så alene, når hun ser at familien akseptere homofile også.

Filmen har et tydlig budskap, nemlig å bli godtatt. I dette tilfelle bli godtatt i et konservativt samfunn, hvor å være åpenlyst homofil blir sett på som en skam.

Er det rett å bli diskriminert fordi man er annerledes?

For meg virker det islanske språket, satt sammen av Dansk, Norsk og Svensk. Dette er sikkert p.g.a vikingtiden og det norøne språket. Likevel er det mye av islansken jeg ikke forstår. Siden det islanske språket er nært beslektet med det gamle norøne språket, er det kanskje ikke så rart vi ikke forstår.

fredag 14. mai 2010

Synsvinkler og eksempler

Referat:
At man skriver referat vil si at man hopper fort i tid, og forklarer fort hva som skjer, ikke veldig detaljert.
Skildring:
Når man skriver en skildring, betyr det at tiden nesten stopper opp, og man beskriver miljøet og omgivelsene i om hyggelig detalj.
Scene:
En scene er det vi kaller en "samtale". Det vil si at man skriver hva folk skal si.

Et referat kan man se da Miño går fra 6- 9 år. Da hopper Gert Nygårdshaug veldig fort.
En skildring skjer da Miño møter magikeren. Magikeren blir beskrevet, veldig detaljert og det skjer mye, selv om tida står stille.
En scene blir beskrevet da Luckas og Miño snakker sammen. Det er altså en lang samtale.

Jeg syntes Gert Nygårshaug bruker et enkelt, men vansklig språk. Det jeg mener er at Gert bruker et enkelt språk som alle kan forstå. Men det geniale han gjør er å putte inn "vansklige ord". Dette gjør at alle kan forstå språket hans og det hørtes samtidig veldig proft ut.

Mengele Zoo- Episode 7

Miño syntes den nye byen likner veldig på sin egen. Han ser "Peper" og "Lucaser" overalt. Forestillingen begynner og Miño samler penger som vanlig. Han støter på fire-fem Armeros på bakerse rad. Disse nekter å betale for å se forestillingen. Da tar Miño pinnen han skulle bruke til å "tenne" på Magikeren, og stikker den i øyet på den nærmeste Armeros.
"El Magiko" stikker av og etterlater seg bare en hvit papirfugl. Miño havner i fengsel og tror at magikern er død.
Isidoro(magikern) sier at han skal hjelpe Miño som sitter i fengsel. Plutselig kommer et grønt lys, og et kjempe messig hode tilsyne. Det er hode til Jesus. Dette skremmer Los armeros vekk og Miño blir reddet. Før han dro tok han med seg et automat våpen. De må vekk, de må over grensa!

Mengele Zoo - Episode 6

Miño og Magikeren leter flere dager etter en spesiel indianer plante. Da Miño plutselig finner en fjellvegg med mange innrissinger, jubler magikeren. Ved fjellveggen finnes nemlig den blå planten. Etter de har tatt riklig med saft fra planten, drar de til nærmeste by for å holde show. Etter å ha hatt fire vellykkete show drar de videre til neste by.

Mengele Zoo- Episode 5

Miño legger seg under et metadon tree etter å ha funnet hele landsbyen hans drept. Han finner litt mat og fortsetter på veien inn i jungelen. Etter den femte dagen, klarer ikke den spinkle utsultete kroppen og gå lenger å han detter sammen.
Plutselig blir han oppdaget av en magiker, som har et muldyr kalt president Pingo. Han gir Miño litt mat og drikke, og tilbyr Miño å slå følge med han.

Forteller teknink i Mengele Zoo

Fotelleren i Megele Zoo bruker refererende teknik, som betyr at han bare er en "flue på veggen". Da kan han ikke vite hva personene føler og tenker. Men Gert Nygårdshaug har skrevet sånn at han kan se inn i hodet på folk. Likevel gjelder dette ikke alle personer i boka. Det betyr altså at fortelleren er både refererende og allvitene.

fredag 30. april 2010

Elixir

Elixir handlade om fyra pojkar som en dag hittar en flaska med något grönt material. Efter att ha druckit blir alla till typiska svenskar. De får ett sms från en okänd, som säger hur man lager drycken. De börjar producera många flaskor av den gröna drycken, och sälja de dyra. Den som köpte dricka, ble blond och smart. Da Polisen var vet att de sålde den gröna drycken, hade de att sluta sälja den. De var tvungna att ringa det nummer som de hade fått sms från. Då ringde alla telefoner i Sverige. En vecka senare var effekten bort, och allt var som vanligt igen.
Ja, jag tyckte filmen var ironisk. Jag tycker også de har lagt allt på rätta på kanten, men filmen tydligt lyfter fram sitt budskap.
Det är svårt att skriva svenska! Det är mycket lätt att blanda med Nynorsk. Jag tror också att min generation, är svårare att skriva svenska enn mine foreldre.Det är för att de såg mer på svenska TV och lyssnade på svenska radio. Men i dag sjår vi mer engelska än någonsin tidigare. Har vi förändrats svenska med engelska?

fredag 23. april 2010

Kort handlingsreferat

Historien utspiller seg i Sør-Amerika, i en liten landsby. Landsbyen er veldig fattig og alle sliter hver dag for å få mat på bordet. Vi følger en seks år gammel gutt som heter Miño. Miño er en fattig gutt som lever av å stjele kokosnøtter fra grønnsakshandlere, sammen med noen av vennene sine.

Miño er spesiell i forhold til de andre vennene hans, han er nemlig en jeger. Han er den eneste som får lov å gå i jungelen og jakte sommerfugler for faren hans. Faren hans selger sommefuglene videre til storbyen, for å tjene penger til mat.

En dag Miño er i landsbyen med vennen sin Lukas, holder en grønnsakhandler tale om hvor vondt de har det i landsbyen. Plutselig kommer tre menn ut på torget hvor grønnsakhandleren står. Og det blir helt stille på torget.

Hovedpersonen er en liten gutt som lever for å fange sommerfugler. Han er liten, nysgjerrig, tynn og veldig redd for den hvite padda.


Handlingen utspiller seg i den Sør-Amerikanske Jungelen.
Det er Objektivt fortallt. Det vil si at det ikke er en person, men en som står utenfor og forteller.

Fotelleren vet ikke alt, men vet mye, og kan plutselig hoppe inn i hodet til eks. Miño eller faren hans.

onsdag 24. mars 2010

Kaizers orchestra- Prosessen

I denne ”poplåten” synger Kaizers om hvordan de skal dominere verden med sin musikk, sin religion, sin politikk, men dette er bare en del av den.

De synger om blant annet at uansett hvem du er, hvor du kommer fra, så kan du være med på prosessen. Denne sangen representerer noe som vil revolusjonere vårt samfunn. Hvordan mennesker vil gjøre nesten hva som helst for penger. Hvor fort vi vil oppgi ting som betyr noe for oss, bare for penger.

Mange sanger i dag betyr så godt som ingenting. Denne sangen derimot, har et budskap! Jeg tror den handler om at man ikke skal selge sjelen sin så lett, at man skal være kritiske til ting i samfunnet, og at alle har en stemme i mengden.
Uansett om man er prest, søppeltømmer eller advokat, alle har sin rett og det…… det er en del av prosessen.

onsdag 17. mars 2010

Prosessen-Kaizers Orchestra

Velkommen til mafia rekruttering
Her er alle under læring
Så ta godt i mot presten
For alle vil bli med på suksessen
så lenge det er penger
så lenge det er penger i bildet

Me blir større og større for kver dag
Me representerer alle sosiale lag
i frå toppen av pyramiden og ner
Eg ser det på deg
Eg ser det på deg. Du er som oss

For det vil bli revolusjon
når du ser folk konverterer til en annen religion.
Og dei som ikkje trur på meg i dag...
Det er en del av prosessen

Alt du har hørt om oss er sant
Me begynner å bli mange
Me har folk over heile landet
Det er ingenting som å sjå når de promenerer
Enkelte reagerer, men andre applauderer
og det er sånne som oss

Me tar dag for dag
konstruerer svar
gjer deg alt du vil ha
tenk strategi, tenk strategi
Åh du er i mine hender kva enn som skjer
La meg få din stemme. Eg ber på mine ker
Åh du har så mange ting i vente
Bli med på suksessen
Sei til venner og kjente
de kan bli med på prosessen